U Rešetarima upriličena završna konferencija projekta “Kreirajmo kvalitetniji život zajedno”: 30 žena imalo osiguran posao i stekle nova znanja

IMG 2604U četvrtak, 22. listopada 2020. godine u Općini Rešetari održana je konferencija za medije i najava završetka projekta "Kreirajmo kvalitetniji život zajedno", te dodjela diploma ženama koje su se obrazovale i stekle nova znanje kroz navedeni projekt.

– Projekt se financira kroz Program "Zapošljavanje žena – Zaželi" u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 4.957.056,36 kuna. Korisnik je Općina Rešetari, a razdoblje provedbe projekta je bilo od 30.5.2018 – 30.11.2020. godine – istaknula je, u ime tvrtke „Sintagma" voditeljica projekta Senka Ramić.

– Projekt "Kreirajmo kvalitetniji život zajedno" uključivao je ciljnu skupinu dugotrajno nezaposlenih žena s najvišim srednjoškolskim obrazovanjem i krajnje korisnike, starije osobe i osobe u nepovoljnom položaju. Kroz projekt je bilo zaposleno 30 žena koje su kroz 24 mjeseca brinule za više od 150 starijih i nemoćnih osoba na području Općine Rešetari.

Projekt se provodio s ciljem uključivanja žena u nepovoljnom položaju s nižom razinom obrazovanja na tržište rada kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici, a sve u cilju kako bi se osnažio i unaprijedio njihov radni potencijal i smanjio rizik od siromaštva, te ujedno potaknula socijalna uključenost i povećala razina kvalitete života krajnjih korisnika. U okviru projekta zaposlene žene su se i dodatno obrazovale za zanimanja kao što su njegovateljica, kuharica, voditeljica OPG-a, računalni operater, cvjećar.

Osposobljavanjem, obrazovanjem i iskustvom koje su ciljne skupine stekle prilikom sudjelovanja u predmetnom projektu, kao i unaprjeđenjem kapaciteta prijavitelja, postigla se institucionalna održivost projekta jer su te iste osobe stekle uvjete za nova buduća zaposlenja, te su unaprijeđene u radu za osmišljanje i provođenja novih sličnih/istih projekata.

 

Projektom se nastavio smjer dosadašnjeg djelovanja Općine Rešetari u području socijalnog/društvenog djelovanja, te se spomenutim otvara novi okvir koji je održiv i koji će se razvijati i nakon provedbe predmetnog projekta. Stvorit će se novi kapaciteti, te bi budući projekti mogli obuhvaćati nove ciljne skupine.

U planu je prijava novog projekta kroz program Zaželi – zapošljavanje žena kojim bi se zaposlio još veći broj žena, njih 35 i pružila potpora i podrška većem broju krajnjih korisnika na području naše općine – rekao je načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga.

Zadovoljstvo realiziranim projektom izrazila je i predsjednica Općinskog vijeća Rešetara Milka Perković:

– Danas je završna konferencija dvogodišnjeg projekta koji je, zaista, brzo prošao. Zasigurno je da je ovaj projekt pridonio poboljšanju životnog standarda ne samo korisnika projekta, nego i samih zaposlenica koje su stekle dodatna znanja. Čestitam ženama koje su dobile diplome na uspjehu i želim da što skorije nađu posao. Nadamo se i nastavku ovog hvale vrijednog projekta koji će dobro doći svim stanovnicima općine Rešetari – rekla je Perković.

Partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Nova Gradiška i HZZ, Podružnica Slavonski Brod. Temeljem ostvarenog partnerstva i suradnje na projektu dodatno su osnaženi mnogi relevantni dionici na području socijalne skrbi, zapošljavanja i razvoja ljudskih potencijala što će rezultirati daljnjim zajedničkim promišljanjem i akcijskim djelovanjem te omogućiti multipliciranje rezultata projekta kako na lokalnoj i regionalnoj razini tako i na nacionalnoj.

– Razmjena iskustva, primjeri dobre prakse kao i brojni pozitivni rezultati poslužit će kao iznimno važan pokretač motivacije i poticaja za pokretanje novih programa s istim ciljem – zaključio je načelnik Zlatko Aga.

"Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Općine Rešetari"

 


Ispis   E-mail